Friday, July 20, 2012

PROMOSI RAYA~ GIFT SET~ 3 SERANGKAI~ 3-IN 1 BOX



Promosi 3 Serangkai~

Set A: Tart Blueberry/Nenas+ Dottie+Snow Almond

Set B: Dottie+Almond Choc+Choc Chip

Set C: Snow Almond+Suji Pelangi+Almond Choc

Set D: Oreo Blueberry+Suji Pelangi+Almond Chocolate



Setiap set hadiah ni disertakan dgn riben yg exclusive* klu tk nak pon tkpe... hrga tetap sama~ 

Pavlova~ Cream Puff~ Apam Polkadot





Pavlova~ Hmmmm... .skali tgk... mmg telan air liur..... sedap!! 





Apam Polka dot Inti~ pack of 4~ 


Cream Puff~ soooo tempting!! mkn sejuk2....

Ben 10~ choc sponge cake+fresh cream~




HaidarReza... Every year mak dia order... hihi.... regular customer kak nasibah,,,, tq vvvvvvvv much kak!!! 


Carsss~



Tq sooo much kak Anne~ owner De Luxe Shoe~
Special Cake utk Rayyan.... Happy Birthday Rayyan!! 


Red Velvet Cake wth MU edible images


Happy Birthday pcik mie~ Tq Acik Ina~ regular customer ni... 

Barbie Maripossa



Barbie Maripoosa~ Tq kak Yus dr Bt Muda~ Happy sgt order akk dpt sy penuhi dgn jayanya~ nti leh order lg yek! 


Carrot walnut Cake~






Carrot Walnut Cake~ sooo yummy!! edisi mkn2 ~ yg ats tu order dr regular customer ~ kak siti~ tq vvvvvv much kak! siap rindu2 nk mkn kek nii... 

kt bwh ni special 4 new-born baby, 
Irdina Safiyyah Binti Anuar~ Tq Kak Atih dr Ipb... ni je gmbo yg dan sy amik.. kuih2 lain tk sempt... 

Monday, July 9, 2012

Musnida Bakery: Katalog Raya 2012

Musnida Bakery: Katalog Raya 2012: Biskut Suji Pelangi  Biskut Dottie Blueberry Tart Pineapple Tart Snow Almond  Chocolate Ch...

Katalog Raya 2012




Biskut Suji Pelangi 



Biskut Dottie



Blueberry Tart


Pineapple Tart


Snow Almond 


Chocolate Chips Cookies


Almond Chocolate 




Biskut Oreo Blueberry



Berita baik utk smua pelanggan MUSNIDA BAKERY~ Untuk Promosi Raya 2012~ Setiap pembelian RM100 (dlm satu resit), anda layak menerima baucer bernilai RM10. Baucer ini tidak boleh dtukarkan kepada wang ringgit,sebaliknya anda layak mendapatkn diskaun utk tempahan seterusnya. Baucer ini sah sehingga 31 Disember 2012*




** Peluang menarik utk mereka yg ingin menjadi pengedar.. SILA HUBUNGI 019-6570420 (NIDA) secepat mungkin.

Devil's Food Choc Cupcake+ Choc fresh cream+ Chelsea Edible Image




devil's food choc cc... 

Blueberry Cheese Tart~ Cream



Blueberry cheese tart versi cream cheese frosting.. tk yah nk bake lg.. letak krim n sejukkn... sgt sdap dmakan time sejuk2 lg.. tq sooo much en zain... ex-officemate n x-coursemate time blajar dulu... jtuh hti kt cheese tart ni time dtg umah hrtu kot.... tq en zain.. semakin bhagia skg nmpknya.... 

Pavlova~ Strawberry~





Em... Pavlova~ khas dibuat utk kengkawan yg dtg k rumah tempoh hari... tkasih.. smpi licin...

Pavlova with fresh cream n fresh strawberries~ yummy!

Saturday, June 30, 2012

Princess Cake



Happy Belated Birthday Hasanaa.. 

Tqvm to Kak Lily~ kawan lama dr kolej unikop.... order ni dh dibuat sebulan yg lalu... alhmdulillah... ank dia sgt excited ktnye... seronok sgt dpt princess ni... huhu... 

Special order from kak lily~ Choc MOist Cake with Choc Ganache~ hmmm.. yummy! 


Cream Puff~



Cream Puff~ custard filling~tq Ana from Selayang~ rindu nk mkn ktenye~ 

Chocolate Cheese Tart


Chocolate Cheese Tart~ 

menyiapkn order dikala berpuasa....utk choc cheese tart ni mmgggg mencabar... apakan daya... demi mmenuhi permintaan... hahah
Tq Balqis from unikop...... tgk coklat ganache tk dan keras dh letak lam base tart...smpi tkeluar2.. 

Tuesday, June 26, 2012

Rainbow cake ~ Again!!




rainbow cake~ again... kali ni order from my ex-primary schoolmate... saliana mazliza.. special delivery k msjid wilayah ni... rindu sgt kat sal!! dpt jumpe kjap je pon okla!! sal order dh 2 minggu lpas lg.. ktenye ngidam,..mklumla...pregnant ank sulung.. alhmdulillah.. tmakbul gk doa bakal ibu nih... 

sgt2 happy buat kek ni utk sal....sgt puas hti bla komen yg dterima... alhmdulillah... sy buat org bhagia lagi... amin.. smoga bhagia jga milik sy!! 

Musnida Bakery: ~::Gallery (price list)::~

Musnida Bakery: ~::Gallery (price list)::~: CUPS N BOXES SOUFFLE CUP/ SOLO CUP : diameter 5.5cm BUDGET CUP: diameter 6cm(MIDI size)/ 5.5cm(MINI size) ...

Mesti Baca!!


Sekadar berkongsi sedikit ilmu..

Salam semua.. kali ni saya meluangkan sedikit masa utk berkongsi sedikit ilmu yg sy perolehi daripada pembacaan, pembelajaran dn pengalaman sy yg bru setahun jagung dalam dunia bakeri n kek… bermula dgn minat, sy cuba memahami perbezaaan diantara krim buttercream,fresh cream, whipping cream,cream cheese frosting, chocolate buttercream frosting, royal icing, fondant, chocolate ganache, n chocolate fudge… bkan apa… bg sy.. sbg customer yg ingin menempah kek/cupcakes dsb..seseorg itu perlu tahu perbezaan antara topping kek… semoga entry sy kali ni dpt mmbntu anda membeli dgn lebih bijak~ hehehe… selamat membaca yer!!
1.       Buttercream~ drpd pengalaman saya.. buttercream adalah krim yg dperbuat drpd campuran butter+krimwell+gula aising+esen vanila~ ade jgak baker yg cmpurkn adunan buttercream dgn sedikit shortening.. mungkin diorg suka pada rasa shortening tu kot… bg sy.. buttercream 100% krimwell+gula aising+esen vanila shj… sy akn pukul lebih kurang 30min lam mixer supaya btul2 lembut…kebaikannya~ krim jenis ni sgt sesuai utk smua jenis kek esp butter cake…n klu customer nk order utk mjlis kenduri… sy cadangkan krim ni sbb murah n sedap dmakan.. keburukannya plak… krim ni klau tercalit cepat comot..n tak tahan klu suhu panas sgt… n nk travel jauh2… klu nk jgak tkde masalah… masukkn lam peti ais dulu… dh nk btolak bru kuarkan.. n pastikn aircond sentiasa on… lg baik klu travel mlm2… tkde cahaya matahari~ utk mjlis kenduri yg tkde aircond…krim ni bleh je tahan klu depan kipas angin.. tkde masalah nye!!

2.      Fresh Cream Non Dairy

~ Mula2 dulu jenuh jga sy tnye mentor sy… ape beza rasa antara Dairy n Non Dairy… dulu mungkin dgr org ckp.. pastu lupe.. bla dh buat sendiri.. bru faham btul2… ok.. fresh cream ni sjnis krim yg cair.. bla dipukul brulah kental… selalunya kek yg guna fresh krim ni kek black forest.. tahan kt suhu blik.. tkyah cmpur ape dah.sbb dah manis... beli trus pukul smpi kental n letak k atas kek… sedap jgak rasa krim ni sbb tk muak..yg terbaru.. fresh cream ni sy letak ats pavlova… mmg sedaaaaaapppppp sgt222… letak plak buah2 mcm strawberry yg  masam.. hmm… telan air liur nih..

3.      Whipping Cream(Dairy)
Yg ni spesies sme je ngn fresh cream.. bezanya krim ni lebih tawar n rasa susu.. UHT kn.. krim ni slalunya bkan utk topping.. tp dgunakn utk buat ganache, tiramisu n cheese tart filling… tlebih pukul krim ni akn cair smula….huhuhu…


4.      Cream Cheese Frosting
Hmmm…. Telan air liur dulu bla taip pkataan ni… bkan ape.. krim ni mmg faveret saya… klu ade kt rumah.. lebih2 buat kek tu pon sy mkn ngn roti… hantu cream cheese btul!! Ok.. cream cheese frosting ni sbnrnaya adunan butter+cream cheese+gula+vanilla… pukul smpi kembang n simpan dlu lam peti.. bla dh keras sket then bru kuarkan n letak ats kek.tu yg dpanggil frosting... krim ni sgt sesuai utk smua kek esp RED VELVET CAKE n CARROT WALNUT CAKE~ mesti ade y telan air liur nih.. haha..  tp yg tk best tu krim ni tk tahan lama.. mmg cpt melt klu tpt panas… ade jga customer yg order kek red velvet utk htrn… diorg request letak kt layer tgh.. kt luar sy letak dulu sket cream cheese topping then sy tebalkn dgn buttercream.. ok jgak!!.. krim ni pon sy guna utk customer yg nk order cheese tart jenis tk yah bakar tu.. slalunya choc cheese tart la…
5.      Chocolate Buttercream Frosting
         Sedap!! Itu yg bleh sy katakan utk chocolate buttercream frosting… mana tknya… krim jenis ni dhasilkn drpd chocolate ganache..bla sejuk sket sy pukul ngn butter… lpas tu simpan lam peti utk bbrapa ketika.. kuarkn n letak atas kek!! Wahh.. sedap sgt! Kredit utk Martha Steward yg kenalkn krim ni pada sy!! Sy mesti guna coklat n butter yg bkualiti utk hasilkn choc buttercream yg sedap… kek yg sesuai.. of course la DEVIL’S FOOD CHOCOLATE CAKE~.. nk buat devil’s food cake ni pon mmg kna guna butter yg bkualiti… klu tk kek tk jadi.. aka tk sedap aka keras..
6.      Royal icing
        Royal aising… se gah namanya.. mmg rase pon sgt royal gitu!! Bkan ape.. utk buat ising ni sy gunakan putih telur dcampurkn ngn gula aising…alaaa… klu korg perasan yg letak kt ats biskut mama carey tu… guna royal aising la.. tp tk pekat mne tu..  kpekatan royal aising dtentukn oleh gula aising sendiri.. mmg manis… tk sesuai dmakan begitu shj…nk kna kencing manis bleh.. silakan makan.. hahaha… kek yg guna royal icing ni slalunya kek htrn kawen.. sbbnya nk dletakkn kt ats pahar mcm tu je k.. nk bwk jauh2… mmg sgt2 selamat utk travel.. hrga kek yg guna ising ni agk mahal sme mcm fondant.. bkan ape… penggunaan gula yg byk+ teknik pembuat topping kek tu sendiri… klu salah teknik… royal ising ni akan turun ke bawah n cair… sedih tu… huhu… royal ising sgt mmbantu sy bla sy nk buat roses… mmg bengkak la tgn pastu… (teringt time kenduri hrtu.. customer order kek penuh ngn roses kecik2.. tk sedar tgn bengkak esoknya…) royal ising ni jgak btindak mcm gam utk dekorasi kek fondant..nk guna air bleh gak tp make sure air tu kering la.. kalu tk krim fondant tu akan cair smua… huhu… tp klu guna royal ising.. skejap je dh keras…
7.      Fondant Topping/Sugar Paste
Fondant… sy masih ingt lg time mula2 dulu customer sy order fondant cupcakes utk mjlis tunang dia… mmg nk menangis… bkan mudah ye nk uli fondant ni.. nmpk senang,..org ckp mcm plastisin… haha.. klula plastisin.. tkpe la.. ni fondant… mmg susah la sket bg self learner mcm sy yg suka try an error.. itula saya~ huhu.. fondant mmg cantik dipandang sbb nmpk terletak je.. keras je.. klu buat novelty cake.. bntuk mcm2.. kereta la.. kasut la.. mmg sgt cantik.. lg2 tgk cake boss kt channel AFC tu kan.. lg 1001 mcm dia buat.. tp… customer perlu tahu yg krim jenis fondant mmg tk sedap utk dmakan… no wonder la kan klu tgk kt tv tu wedding ceremony kt hotel besar2.. kek tinggi kalah org.. tp diorg potong sket je.. sbb nye yg lain2 tu dummies shj… sape la nk mkn kek fondant kn… sesuap bleh la.. kek jenis fondant sesuai utk hantaran… sbb nye tk payah simpan lam peti… letak kt luar je.. nk elok lam blik ade air cond.. tkde pun tkpe.. depan kipas pon ok!! Yg penting nk jga kek ni jgn bg bpeluh.. bla bpeluh… fondant akn cair… hrga mmg agk mahal.. sekilo fondant mcecah RM27++ kt kdai… klu beli siap bleh letak trus tkpe.. ni nk kna cmpur ngn warna lagi… nk uli lg.. mmg satu hal.. sy hrp lpas bce entry ni customer bleh faham sedikit sbyk mengenai krim ni..so, jgn marah la ye klu kek ni tk sesedap harganya yg mahal tuh!!
8.      Chocolate Ganache
 Sedapnye chocolate ganache topping… teringt wat rainbow kek smlm… customer request letak chocolate ganache… sedap hingga jilat jari ktenye.. hehe… krim jenis ni dperbuat drpd krim+coklat… yg mmbezakan rase ganache tu penggunaan jenis krim n coklat.. sy pnah guna mcm2 jenis coklat kt kdai.. tp nk sedap mmg kna guna yg mahal sket.. bru sedap… krim ni akn jd keras sedikit klu dsimpan ddlam peti sejuk… utk nk buat decoration.. kna sejukkn dulu lam peti.. klu tk mmg tk jd…  bla simpan 2-3 hr lam peti.. krim ni jd mcm Nutella tu.. yg dsapu ats roti.. mmg slalu nye ktorng buat gitu pon.. mkn ngn roti… tk kn nk buang kn? Sedap sgt2!
9.      Chocolate fudge
Tk jauh bezanya pon rase chocolate fudge n chocolate ganache tp nk buat mmg ade pbezaan… coklat fudge ni cmpuran susu+serbuk koko+gula+butter yg dmasak ats api hingga pekat… slalunya kek coklat moist kukus sy gunakan choc fudge utk topping.. topping coklat ni tk akan keras mcm ganache… mmg nmpk bkilat je even simpan lam peti ais lama…





~::Chocolate Indulgence Cake::~







alhmdulillah.. kali ni tibe2 ade customer order chocolate indulgence cake... waaa.... sy dh lme tk buat... gagau cari resepi lam kitab nih... akhirnya dpt gak.. yg best tu time tgh bz menyiapkn apam polkadot tu... alhmdulillah kek yg pling bwh tu dgn strawberry selamat smpi k tgn Nuraini... tq yerr... balance mousse lam peti byk la plak... jdnye sy decide utk buat 2 biji kek... maklumlah birthdy abah yg ke-49 tk sempat nk smbut... kirim kek je la kt adik..

Saturday, June 23, 2012

Snow Almond Cookies





Snow Almond Cookies.. RM 27/ 40-45pcs~ utk bekas ni RM15/ 20pcs..

Tempahan dibuka utk Hari Raya .. coming soon ade lg 4@ 5 jenis insyaAllah... 



Choc Indulgence



waa.. nk menangis btul hrtu... bdebar pon ade.. last minit sy cuba siapkn choc indulgence... huhu.. alhmdulillah... cust puas hati jga... mne tk nya.. brapa jam je sy letak lam peti sblum bg kt customer... actually hrtu bz siapkn order apam tu la.. tk dan nk buat awal2 mousse utk kek ni... nasib baik kek dah siap awl2 lg.. so tinggal mengusahakan mousse ni je la... 
 tgk la.. dah odw htr bru teringt tk letak apricot gel kt ats strawberry...nasib baik cust makan trus ptg tu.. 


Mega Projek Blueberry Cheese tart




Alhmdulillh.. syukur pada Allah.. kali ni Musnida Bakery dpt order utk cistat lg.. mega projek tdahulu utk tart 1600pcs.. kali ni order sy dpt dari kawan lama ex- SMKAM... tqvm Husniyah Anuar.. lme tk jumpe.. dh lebih 10 thun.. nk bsembang lme pon xdan..huhu... 

Tak lupa jgak utk org Alor Star.. Susyami Tasnim.. xtau sapa yg promote kt dia.. alhmdulillah... selamat sampai k alor Star... 

Trima Kasih ye!! 

Mega Projek~ Apam Polkadot

Alhmdulillah.. misi membuat apam besar2an selesai... tkasih pd Y.M Datin Tengku Shireen Tengku Suleiman krn sudi mmberi kpercayaan pada Musnida Bakery utk menyediakan 2600pcs apam polkadot,, dr jauh mengimport ni... alhmdulillah..selamat smpi k Perlis...