Tuesday, June 26, 2012

Mesti Baca!!


Sekadar berkongsi sedikit ilmu..

Salam semua.. kali ni saya meluangkan sedikit masa utk berkongsi sedikit ilmu yg sy perolehi daripada pembacaan, pembelajaran dn pengalaman sy yg bru setahun jagung dalam dunia bakeri n kek… bermula dgn minat, sy cuba memahami perbezaaan diantara krim buttercream,fresh cream, whipping cream,cream cheese frosting, chocolate buttercream frosting, royal icing, fondant, chocolate ganache, n chocolate fudge… bkan apa… bg sy.. sbg customer yg ingin menempah kek/cupcakes dsb..seseorg itu perlu tahu perbezaan antara topping kek… semoga entry sy kali ni dpt mmbntu anda membeli dgn lebih bijak~ hehehe… selamat membaca yer!!
1.       Buttercream~ drpd pengalaman saya.. buttercream adalah krim yg dperbuat drpd campuran butter+krimwell+gula aising+esen vanila~ ade jgak baker yg cmpurkn adunan buttercream dgn sedikit shortening.. mungkin diorg suka pada rasa shortening tu kot… bg sy.. buttercream 100% krimwell+gula aising+esen vanila shj… sy akn pukul lebih kurang 30min lam mixer supaya btul2 lembut…kebaikannya~ krim jenis ni sgt sesuai utk smua jenis kek esp butter cake…n klu customer nk order utk mjlis kenduri… sy cadangkan krim ni sbb murah n sedap dmakan.. keburukannya plak… krim ni klau tercalit cepat comot..n tak tahan klu suhu panas sgt… n nk travel jauh2… klu nk jgak tkde masalah… masukkn lam peti ais dulu… dh nk btolak bru kuarkan.. n pastikn aircond sentiasa on… lg baik klu travel mlm2… tkde cahaya matahari~ utk mjlis kenduri yg tkde aircond…krim ni bleh je tahan klu depan kipas angin.. tkde masalah nye!!

2.      Fresh Cream Non Dairy

~ Mula2 dulu jenuh jga sy tnye mentor sy… ape beza rasa antara Dairy n Non Dairy… dulu mungkin dgr org ckp.. pastu lupe.. bla dh buat sendiri.. bru faham btul2… ok.. fresh cream ni sjnis krim yg cair.. bla dipukul brulah kental… selalunya kek yg guna fresh krim ni kek black forest.. tahan kt suhu blik.. tkyah cmpur ape dah.sbb dah manis... beli trus pukul smpi kental n letak k atas kek… sedap jgak rasa krim ni sbb tk muak..yg terbaru.. fresh cream ni sy letak ats pavlova… mmg sedaaaaaapppppp sgt222… letak plak buah2 mcm strawberry yg  masam.. hmm… telan air liur nih..

3.      Whipping Cream(Dairy)
Yg ni spesies sme je ngn fresh cream.. bezanya krim ni lebih tawar n rasa susu.. UHT kn.. krim ni slalunya bkan utk topping.. tp dgunakn utk buat ganache, tiramisu n cheese tart filling… tlebih pukul krim ni akn cair smula….huhuhu…


4.      Cream Cheese Frosting
Hmmm…. Telan air liur dulu bla taip pkataan ni… bkan ape.. krim ni mmg faveret saya… klu ade kt rumah.. lebih2 buat kek tu pon sy mkn ngn roti… hantu cream cheese btul!! Ok.. cream cheese frosting ni sbnrnaya adunan butter+cream cheese+gula+vanilla… pukul smpi kembang n simpan dlu lam peti.. bla dh keras sket then bru kuarkan n letak ats kek.tu yg dpanggil frosting... krim ni sgt sesuai utk smua kek esp RED VELVET CAKE n CARROT WALNUT CAKE~ mesti ade y telan air liur nih.. haha..  tp yg tk best tu krim ni tk tahan lama.. mmg cpt melt klu tpt panas… ade jga customer yg order kek red velvet utk htrn… diorg request letak kt layer tgh.. kt luar sy letak dulu sket cream cheese topping then sy tebalkn dgn buttercream.. ok jgak!!.. krim ni pon sy guna utk customer yg nk order cheese tart jenis tk yah bakar tu.. slalunya choc cheese tart la…
5.      Chocolate Buttercream Frosting
         Sedap!! Itu yg bleh sy katakan utk chocolate buttercream frosting… mana tknya… krim jenis ni dhasilkn drpd chocolate ganache..bla sejuk sket sy pukul ngn butter… lpas tu simpan lam peti utk bbrapa ketika.. kuarkn n letak atas kek!! Wahh.. sedap sgt! Kredit utk Martha Steward yg kenalkn krim ni pada sy!! Sy mesti guna coklat n butter yg bkualiti utk hasilkn choc buttercream yg sedap… kek yg sesuai.. of course la DEVIL’S FOOD CHOCOLATE CAKE~.. nk buat devil’s food cake ni pon mmg kna guna butter yg bkualiti… klu tk kek tk jadi.. aka tk sedap aka keras..
6.      Royal icing
        Royal aising… se gah namanya.. mmg rase pon sgt royal gitu!! Bkan ape.. utk buat ising ni sy gunakan putih telur dcampurkn ngn gula aising…alaaa… klu korg perasan yg letak kt ats biskut mama carey tu… guna royal aising la.. tp tk pekat mne tu..  kpekatan royal aising dtentukn oleh gula aising sendiri.. mmg manis… tk sesuai dmakan begitu shj…nk kna kencing manis bleh.. silakan makan.. hahaha… kek yg guna royal icing ni slalunya kek htrn kawen.. sbbnya nk dletakkn kt ats pahar mcm tu je k.. nk bwk jauh2… mmg sgt2 selamat utk travel.. hrga kek yg guna ising ni agk mahal sme mcm fondant.. bkan ape… penggunaan gula yg byk+ teknik pembuat topping kek tu sendiri… klu salah teknik… royal ising ni akan turun ke bawah n cair… sedih tu… huhu… royal ising sgt mmbantu sy bla sy nk buat roses… mmg bengkak la tgn pastu… (teringt time kenduri hrtu.. customer order kek penuh ngn roses kecik2.. tk sedar tgn bengkak esoknya…) royal ising ni jgak btindak mcm gam utk dekorasi kek fondant..nk guna air bleh gak tp make sure air tu kering la.. kalu tk krim fondant tu akan cair smua… huhu… tp klu guna royal ising.. skejap je dh keras…
7.      Fondant Topping/Sugar Paste
Fondant… sy masih ingt lg time mula2 dulu customer sy order fondant cupcakes utk mjlis tunang dia… mmg nk menangis… bkan mudah ye nk uli fondant ni.. nmpk senang,..org ckp mcm plastisin… haha.. klula plastisin.. tkpe la.. ni fondant… mmg susah la sket bg self learner mcm sy yg suka try an error.. itula saya~ huhu.. fondant mmg cantik dipandang sbb nmpk terletak je.. keras je.. klu buat novelty cake.. bntuk mcm2.. kereta la.. kasut la.. mmg sgt cantik.. lg2 tgk cake boss kt channel AFC tu kan.. lg 1001 mcm dia buat.. tp… customer perlu tahu yg krim jenis fondant mmg tk sedap utk dmakan… no wonder la kan klu tgk kt tv tu wedding ceremony kt hotel besar2.. kek tinggi kalah org.. tp diorg potong sket je.. sbb nye yg lain2 tu dummies shj… sape la nk mkn kek fondant kn… sesuap bleh la.. kek jenis fondant sesuai utk hantaran… sbb nye tk payah simpan lam peti… letak kt luar je.. nk elok lam blik ade air cond.. tkde pun tkpe.. depan kipas pon ok!! Yg penting nk jga kek ni jgn bg bpeluh.. bla bpeluh… fondant akn cair… hrga mmg agk mahal.. sekilo fondant mcecah RM27++ kt kdai… klu beli siap bleh letak trus tkpe.. ni nk kna cmpur ngn warna lagi… nk uli lg.. mmg satu hal.. sy hrp lpas bce entry ni customer bleh faham sedikit sbyk mengenai krim ni..so, jgn marah la ye klu kek ni tk sesedap harganya yg mahal tuh!!
8.      Chocolate Ganache
 Sedapnye chocolate ganache topping… teringt wat rainbow kek smlm… customer request letak chocolate ganache… sedap hingga jilat jari ktenye.. hehe… krim jenis ni dperbuat drpd krim+coklat… yg mmbezakan rase ganache tu penggunaan jenis krim n coklat.. sy pnah guna mcm2 jenis coklat kt kdai.. tp nk sedap mmg kna guna yg mahal sket.. bru sedap… krim ni akn jd keras sedikit klu dsimpan ddlam peti sejuk… utk nk buat decoration.. kna sejukkn dulu lam peti.. klu tk mmg tk jd…  bla simpan 2-3 hr lam peti.. krim ni jd mcm Nutella tu.. yg dsapu ats roti.. mmg slalu nye ktorng buat gitu pon.. mkn ngn roti… tk kn nk buang kn? Sedap sgt2!
9.      Chocolate fudge
Tk jauh bezanya pon rase chocolate fudge n chocolate ganache tp nk buat mmg ade pbezaan… coklat fudge ni cmpuran susu+serbuk koko+gula+butter yg dmasak ats api hingga pekat… slalunya kek coklat moist kukus sy gunakan choc fudge utk topping.. topping coklat ni tk akan keras mcm ganache… mmg nmpk bkilat je even simpan lam peti ais lama…





15 comments:

  1. tq share this ye. sgt2 berguna utk saya

    ReplyDelete
  2. welcome dear!!! sy cuma share ape yg sy tahu... klu sape2 ade lg info bleh share jga...

    ReplyDelete
  3. Tenkiuuu sis.. good info for beginner mcm sy ni.. ^_*

    ReplyDelete